October 5, 2024

DAY 1

9 PT | 12 ET

Opening Remarks 10 min

Sarcoma Alliance

Presenter: Philip Leider

9:10 PT | 12:10 ET

The importance of a sarcoma specialist & second opinions 20 min

Highlight the significance of seeing a sarcoma specialist to ensure patients receive accurate diagnoses and personalized treatment plans. Help patients understand how the second opinion process works, when it should be considered, and logistical tips on how to pursue a second opinion: when to receive, how to choose a practice/oncologist, how to discuss this with your physician, resources available for sarcoma second opinions (ie: Sarcoma Alliance second opinion fund)

Presenter: Dr. Tseng (City of Hope)

9:30 PT | 12:30 ET

Multidisciplinary Approach to managing sarcoma 30 min

Outline what a mutli-disciplinary team is and how it works to the advantage of patients. Discuss the concept of a tumor board and how multidisciplinary teams come to treatment recommendations. Leave with a section on how to evaluate treatment recommendations from providers.

Presenter: Dr. Kadera (UCLA)

10:00PT | 1:00ET

10 MIN BREAK

10:10 PT | 1:10 ET

Pathology Overview & Navigating Tissue Decision 40 min

Offer an explanation of pathology terminology, reports, and tumor characteristics to help patients interpret their pathology reports efficiently. Questions for consideration: Should you have a second opinion based on pathology? Should you ever revisit a diagnosis - what about sarcoma sub-types that are not as definitive?

Presenter: Dr. Lazar (MDA)

10:50 PT | 1:50 ET

Mental Health 30 min

Presenter: Dr. Ali Landes, Wendy Walk

11:20PT | 2:20 ET

Amputation vs. Limb Sparing 40 min

Cover what limb salvage and amputation actually mean in a sarcoma diagnosis. We will learn what criteria is used to determine if limb salvage or amputation is required and who should be involved in making this decision. We will hear about the pros and cons for each including chance of recurrence and survival rate. We will gain an understanding on how to make this difficult decision in the case of conflicting opinions.

Presenter: Dr. Christ (UCLA)



12:00PT | 3:00PT

30 MIN LUNCH

12:30 PT | 3:30 ET

Biomarkers

Explores advanced diagnostic techniques such as next-generation sequencing and circulating tumor DNA (ctDNA) testing in sarcoma. Explain the differences between a prognostic and a predictive biomarker. Provide information to help patients understand these terms/tests and how they lead to personalized treatment approaches. **40 min**

Presenter: Dr. Conley (MDA)

1:10 PT | 4:10 ET -

Financial Toxicity

Cancer is expensive. Learn about financial toxicity, how to avoid it, how to manage medical bills, and much more **40 min**

Presenter: Triage Cancer

1:50 PT | 4:50 ET

Wrap up & Prep Day 2

Wrap up from Day 1 and discuss logistics for Day 2 10 min

Presenter: Julie Johnson

October 6, 2024

DAY 2

9:00 PT | 12:00 ET

Welcome to Day 2 10 min

Presenter: Meredith Berger & Julie Johnson

9:10 PT | 12:10 ET

Exercise

A review of the data supporting exercise, how do you stay active during treatment, after treatment, where can I go - online options, resources, aim for content to be actionable **30 min**

Presenter: Karen Wonders: Maple Tree

9:40 PT | 12:40 ET

Immune System

Introduce, explain, & explore the role of the immune system in sarcoma. This is a primer for further sessions (immunotherapy, targeted therapies) **30 min**

Presenter: Dr. Pollack (Northwestern)

10:10 PT 1:10 ET

Immunotherapy in Sarcoma

Discuss the current understanding of the potential of immunotherapy in various sarcoma sub-types. Discuss relevant data, trials, limitations and philosophies around immunotherapy in sarcoma. **40 min**

Presenter: Dr. Wilky (Colorado)

10:50PT | 1:50PT

10 MIN BREAK

11:00 PT | 2:00 ET

Personalized Medicine & Targeted Therapies

Explore the concept of personalized medicine and targeted therapies in sarcoma, highlighting the importance of tailoring treatment approaches based on individual tumor characteristics and molecular profiles. Discuss NGS testing, what it is, when it should be done, how to interpret information, and how it leads to the development of personalized therapy plans. **40 min**

Presenter: Dr. Nassif Haddad (MDA)



11:40 PT | 2:40 ET

Radiation in Sarcoma

Radiation case studies (SBRT, Protons, etc) 40 min

Presenter: Dr. Spraker

12:20PT | 3:20PT

20 MIN LUNCH

12:40 PT | 3:40 ET

Emerging Therapies & Clinical Trials

Hear about new research findings and promising treatment approaches in the pipeline, like novel targeted therapies, cell therapies, ctDNA, immunotherapy combinations, etc. Help patients understand critical therapies or testing options that should be on their radar for the future **40 min**

Presenter: Dr. Sankhala

1:20 PT | 4:20 ET

Patient Panel

Hear best practices and insights from a panel of current sarcoma patients 40 min

Presenter: Patient speakers

2:00 PT | 5:00 ET

Exchange Wrap Up 15 min

Presenter: Julie Johnson, Meredith Berger

